pix

Stappenplan aanleggen:

Biodiversiteitspakket

Sedumopjedak
Zelf aanleggen
Sedumopjeschuurdak
Laten aanleggen
Laten aanleggen resultaat

Biodiversiteitspakket zelf aanleggen

Deze instructie is specifiek voor toevoegen van een Biodiversiteitspakket aan een Sedumdak.

Voorbereiding

  • Verdiep je in de veiligheidseisen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen);
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, helpers, verticaal transport en/of ander materiaal;
  • Controleer de mogelijkheid om het biodiversiteitspakket direct na installatie te verzadigen met water.

Ontvangst

  • Wijs een locatie aan waar onze pallets met alle benodigdheden direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden;
  • Zorg dat de materialen zoveel mogelijk in de schaduw liggen op zonnige dagen;
  • Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak (zodat je bij het leggen niet steeds het dak op en af hoeft te gaan).

Het Biodiversiteitspakket is zorgvuldig samengesteld om meer biodiversiteit op een (klein) extensief groendak te creëren en daarmee de ecologische waarde te verhogen.

De benodigde oppervlakte voor de aanleg is 2 m2. Het pakket kan gedurende het hele jaar worden aangelegd m.u.v.vorstperiodes. Is het warmer dan 25 graden, dan dient de beplanting na installatie regelmatig van water te worden voorzien.

Volg onderstaande stappen op voor een juiste aanleg van het Biodiversiteitspakket.

Stap 1:

Aanbrengen zand

Zandige verhogingen met luwte op de zuidzijde zijn uitermate geschikt als nestgelegenheid voor wilde bijen op Sedumdaken. 

Creëer op een aaneengesloten oppervlakte zandhopen met een minimale dikte 10cm. Hierdoor ontstaan er beschutte nestellocaties.

Zand

Stap 2:

Aanbrengen substraat ‘biodivers’

Het substraat ‘biodivers’ is door De Vlinderstichting beoordeeld als een geschikte substraat. Uit hun onderzoek is gebleken dat vlinders zich in een substraatlaag van > 10cm uitstekend kunnen verpoppen.

Daarnaast biedt het daktuinsubstraat een rijkevoedingsbodem voor de planten, grassen en kruiden. Breng het substraat ‘biodivers’ aan in diverse hoogtes met een minimale dikte van 10cm. Door het reliëf ontstaan er beschutte plekken.

Sedumsubstraat

Stap 3:

Aanbrengen grind

Insecten zijn van nature koudbloedig. Het toepassen van grind zorgt voor opwarming van insecten, zodat ze energie opdoen om voedsel te zoeken. Daarnaast is grind een aanvulling op het leefmilieu van de insecten. Breng de gehele zak grind op één aaneengesloten oppervlakte aan.

Grind

Stap 4:

Aanbrengen plantenpakket ‘biodivers’

De geselecteerde vaste planten en kruiden dienen als waard- en voedselplanten voor vlinders. Het is voor de voortplanting van vlinders noodzakelijk dat de planten gedurende het rupsenstadium van goede kwaliteit blijven. Door de planten en kruiden verspreid in het daktuinsubstraat aan te brengen kan de kwaliteit van de planten gewaarborgd worden.

Biodiversiteits planten pakket

Stap 5:

Aanbrengen eiken boomstammen

De toepassing van eiken boomstammen op een extensief groendak levert tot 10keer meer insecten op en vergroot daarmee de biodiversiteit. Insecten nestelen zich op en in de holtes van de boomstammen. Insecten zijn weer een belangrijke voedselbron voor vogels en vormen daarmee een belangrijke schakel in het ecosysteem.

De eik is de meest voorkomende bomensoort binnen Europa. Breng de stammen verspreid aan op het zand/substraat.

Eiken boomstammen

Stap 6:

Aanbrengen bonte kei

De bonte maaskei levert naast het grind ook een belangrijke bijdrage aan de opwarming van insecten. Daarnaast biedt het een beschutte locatie. Breng de bonte maaskei aan op het zand of substraat.
Bonte kei

Stap 7:

Plaatsen van insectenhotel

Het insectenhotel is gevuld met bamboe en rond hout. Dit maakt het ideaal voor solitaire bijen en andere insecten, zoals oorwormen en kevers. Plaats het insectenhotel op een plek die veel zon krijgt, met de voorzijde gericht op het zuiden. Het insectenhotel moet rechtop geplaatst worden, zodat bij neerslag het insectenhotel niet kan vollopen met regenwater.
Insectenhotel

Eindresultaat:

Na het opvolgen van bovengenoemde stappen is de aanleg van het Biodiversiteitspakket geslaagd. Met de aanleg van het Biodiversiteitspakket lever je niet alleen een belangrijke bijdrage aan de natuur, stimulering van biodiversiteit draagt ook bij aan de gezondheid en het welzijn van de mens.
Eindresultaat Biodiversiteitspakket

Reviews

De waardering van sedumopjedak.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 29 reviews.

Nieuwsbrief