pix

Stappenplan aanleggen:

Sedumdak Basis

Sedumopjedak
Zelf aanleggen
Sedumopjeschuurdak
Laten aanleggen
Laten aanleggen resultaat

Sedumdak Basis zelf aanleggen

Deze instructie is specifiek voor het aanleggen van een Sedumdak met behulp van het Sedumdak Basis pakket.

Andere handleidingen: Sedumdak Easy zelf aanleggen of Sedumdak Bio zelf aanleggen.

Voorbereiding

  • Verdiep je in de veiligheidseisen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen);
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, helpers, verticaal transport en/of ander materiaal;
  • Wijs een locatie aan waar onze pallets met alle benodigdheden direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden;
  • Controleer de mogelijkheid om het Sedumdak direct na installatie te verzadigen met water.

Ontvangst

  • Zorg dat de Sedummatten zoveel mogelijk in de schaduw liggen op zonnige dagen;
  • Houd met het uitrollen van de Sedummatten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste;
  • Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak (zodat je bij het leggen niet steeds het dak op en af hoeft te gaan;
  • Let er bij het dragen van de Sedummat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

Stap 1:

Schoonmaken

Maak het dak vrij van vuil, afval of andere materialen Controleer of de dakbedekking niet beschadigd is, om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is.

Dak schoonmaken

Stap 2:

Drainagelaag aanbrengen

Rol de drainagebanen haaks uit (zie de richting van de pijl). Het filtervlies aan de bovenzijde van de drainagebaan heeft een overlap van 10 cm. Bedek hiermee de naden als de drainagebanen naast elkaar gelegd worden.

Indien mogelijk, bereid het op maat snijden van de drainagebanen voor op de grond of neem maatregelen om veilig te snijden. Snij nooit direct op de dakbedekking.

Snijd bij de hemelwaterafvoer(en) een stuk uit de drainagelaag. Bedek de hemelwaterafvoer met een bolrooster, bladvanger of inspectieput.

Drainagelaag aanbrengen

Stap 3:

Substraat aanbrengen

Rol de substraatrol haaks uit over de drainagebanen (zie de richting van de pijl). Zorg dat de substraatbanen zonder overlap goed op elkaar aansluiten. Verzadig de substraatrol volledig met water voordat de Sedummatten worden geïnstalleerd.

Substraatrol aanbrengen

Stap 4:

Sedumlaag aanbrengen

Rol de Sedummatten uit over de substraatrol (zie richting van de pijl). Start met het uiteinde van de Sedummat bovenop. Rol het uiteinde van de mat voorzichtig terug en zorg dat deze op de juiste positie ligt aan het begin van de baan. Indien nodig, knip of snij de mat aan het eind van de baan op maat.

Tip: gebruik hiervoor een stevig kartelmes of zaag.

Zorg dat de Sedummatten zonder overlap goed op elkaar aansluiten. Eventuele kale plekken kunnen opgevuld worden met reststukken van de Sedummat.

Sedumlaag aanbrengen

Stap 5:

Grindrand aanbrengen

Stort het grind tussen het Sedumdak en de dakrand. De grindlaag kan aangevuld worden tot gelijke hoogte van de Sedumlaag.

Sedumlaag aanbrengen

Stap 6:

Direct water geven

Bewater direct na aanleg het dak totdat de substraatrol volledig verzadigd is. Dit is noodzakelijk voor de doorworteling van de Sedummat in de onderliggende substraatlaag. Bewater het Sedumdak regelmatig wanneer het dak wordt aangelegd in een droge periode.

Direct water geven

Vervolg:

Onderhoud en bemesting

Bemest het Sedumdak twee keer per jaar, Bij voorkeur eind april en begin september. Inspecteer het dak op ingewaaide onkruiden en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. Controleer daarnaast of het afvoersysteem nog functioneert en verwijder eventueel ingewaaid blad.

Onderhoud en bemesting

Sedumdak Basis Pakket (in de Sedumshop):

✅ Gewicht: 45-50kg/m2

✅ Buffering: 35 liter/m2

✅ Dakhelling: max. 15

✅ Dikte pakket: 6 -7 cm

Wanneer je kiest voor één van onze pakketoplossingen dan hoef je bij de bestelling alleen maar na te denken over het aantal vierkante meters.

Sedum op je dak met het grootse gemak!

Handleiding Sedumdak Basis zelf leggen

Reviews

De waardering van sedumopjedak.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 29 reviews.

Nieuwsbrief