pix

Sedum op je dak

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over Sedum op je dak

Planning

Wanneer is de beste tijd om een Sedumdak aan te leggen?

Je kunt het hele jaar door een Sedumdak aanleggen. Alleen wanneer het vriest kun je geen Sedumdak aanleggen.

Welke daktypen zijn geschikt?

Er zijn altijd uitzonderingen te bedenken maar in principe zijn de volgende daken geschikt:
• Platte daken met een EPDM of bitumen bedekking;
• Schuine daken met een EPDM of bitumen bedekking met een hellingshoek tot 45 graden;
• Betondaken.

Welke daktypen zijn NIET geschikt?

Niet geschikt zijn:
• Golfplaten daken;
• Zinken daken;
• Daken met dakpannen.

Wat is een extensief groendak of Sedumdak?

Een extensief groendak of Sedumdak is een groendak of Sedumdak met vegetaties die zichzelf grotendeels in stand (kunnen) houden en zich verder ontwikkelen zonder al te veel onderhoud.

Grofweg hebben extensieve groendaken een opbouwdikte tussen de 4 en 17 cm en een gewicht tussen 30 en 220 kg/m2.

Wat is een intensief groendak of Sedumdak?

Een intensief dak kun je vergelijken met een normale tuin. Daarom wordt een intensief groendak ook wel een tuindak of daktuin genoemd. De opbouw van een intensief groendak begint bij 15 centimeter tot wel 150cm. Een dergelijke opbouw weegt al snel 300 tot soms meer dan 1500 kg/m2. Om dit gewicht te kunnen dragen, is een aangepaste, dure draagconstructie nodig.

Wat is het verschil tussen extensieve of intensief groendaken?

Extensieve of intensief groendaken of Sedumdak onderscheiden zich van elkaar in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht van de opbouw en de mate van onderhoud die nodig is voor de planten.

Wat weegt een Sedumdak?

Het hangt een beetje af van de gekozen oplossing: 'Sedumdak Basis', 'Sedumdak Bio' of 'Sedumdak Easy'. Afhankelijk van de keuze varieert het gewicht van een Sedumdak tussen de 50kg/m² en 85kg/m².

Is mijn dak sterk genoeg voor een Sedumdak?

Dit is de belangrijkste vraag als je erover denkt om Sedum op je dak te leggen. Een gemiddeld Sedumdak heeft een nat gewicht dat ligt tussen de 75 en 85 kilo per vierkante meter. Zeg maar het gewicht van een volwassen persoon.

Een dak waar je op kunt staan niet altijd sterk genoeg

Het gewicht van een Sedumdak druk permanent op je dak en heeft daarmee een langdurig effect op je dak. Dat is anders dan er een keer overheen lopen. Bedenk ook dat je als het Sedum op je dak ligt je er ook nog op wilt kunnen lopen voor onderhoud.

De aanwezigheid van vijf centimeter grind is een goede indicatie

Wanneer je grind op je dak hebt liggen dan betekent dit dat het dak hierop berekend is. Meet hoe dik de laag op je dak is. Op de meeste daken ligt een laag van vijf centimeter dik. Doorgerekend betekent dit 80 kilo per vierkante meter grond. Wanneer er water op het dak staat is de belasting dus nog hoger.  Is dit het geval dan kun je grindlaag verwijderen en kiezen voor een dak op basis van het Sedumdak Bio pakket.

Grinddikte minder dan vijf centimeter?

Wanneer de grindlaag niet vijf maar vier centimeter dik is dan kun je nog kiezen voor onze lichtgewicht oplossing op basis van het Sedumdak Basis pakket of Sedumdak Easy pakket. Is de grindlaag dunner dan vier centimeter of heb je helemaal geen grind op het dak? Dan is het verstandig om bouwkundig advies in te winnen of een constructieberekening te laten maken.

Hoe dik moeten de balken onder het dak zijn?

Voor een Sedumdak wordt het dak bij voorkeur om de 60cm ondersteund door balken van 63x160mm (58x155mm geschaafd).

 

Is de dakbedekking wel geschikt voor een Sedumdak?

In de basis moet de dakbedekking uiteraard waterdicht zijn. Wanneer de dakbedekking ouder dan tien jaar is dan moet je het heel goed controleren op beschadigingen en/of vervormingen (ribbeltjes of scheurtjes).

Hoe moet ik de oppervlakte van mijn Sedumdak meten?
  • Maak een schets van je dak en meet de breedte en de lengte van het dak op. De oppervlakte wordt gemeten tussen de dakranden in.
  • Meet de hoogte van de dakrand op;
  • Meet de dikte van de grindlaag (wanneer deze op je dak ligt);
  • Meet de lengte en breedte van eventuele dakkoepel, daklichten en dakramen op.
Hoe reken ik de benodigde oppervlakte voor mij Sedumdak uit?

Vermenigvuldig de opgemeten lengte en breedte van het dak en noteer deze waarde. Bereken nu de totaaloppervlakte van eventueel aanwezige dakkoepels, daklichten of dakramen door de lengte en breedte van deze objecten te vermenigvuldigen en vervolgens bij elkaar op te tellen. Toen dit totaal af van de totale dakoppervlakte en je weet hoeveel vierkante meter je moet bestellen.

Krijg je door Sedum op je dak geen lekkage?

De Sedumpakketten die wij aanbieden hebben alledrie een beschermende en wortelwerende  laag tussen het Sedum en het dak. 

Hoe hoog wordt een volgroeid Sedumdak?

Het Sedumdak Basis pakket is 6 - 7cm dik wanneer het net gelegd is. Tel hier nog eens hetzelfde bij op en je hebt de maximale hoogte van de onderlagen en de begroeiing (zie foto).

Sedumdak dikte

Duurzaamheid

Wat maakt het Sedumdak zo duurzaam?

Een Sedumdak:

  • zorgt voor dakisolatie in zowel de zomer als de winter;
  • zorgt voor dakkoeling door hoge verdamping;
  • beschermt de dakbedekking (gaat tot twee keer zo lang mee);
  • zorgt voor geluidsisolatie bij overlast van auto- of vliegverkeer.

 

Wat zijn de ecologische voordelen van een Sedumdak?

Een Sedumdak:

  • zorgt voor herstel van flora en fauna op daken;
  • verlaagt de omgevingstemperatuur;
  • geeft het dak bij regenva een hoog waterbufferend vermogen.

 

Wat is het isolerend effect van een Sedumdak?

De temperatuur van dakbedekking op daken zonder Sedum kan in de zomer wel 80 tot 90 graden Celsius worden. Een dak met Sedum erop daarentegen 25 graden. 

In de winter is de mate van isolatie afhankelijk van het vochtgehalte van het Sedumdak.

 

Aanschaf

Wat kost het?

De kosten voor een Sedumdak liggen tussen de veertig en honderd Euro per vierkante meter, afhankelijk van het aantal vierkante meters, de gekozen oplossing en og je het laat aanleggen of het zelf doet.

Krijg ik subsidie voor de aanleg van een Sedumdak?

Ja, bij een groot aantal gemeenten en waterschappen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanleggen van een groendak met Sedum. Kijk op onze pagina met het subsidieoverzicht. Voor de meeste beschreven gemeenten geven we ook een rekenvoorbeeld. Staat jouw gemeente er niet tussen? Kijk dan op groenesubsidiewijzer.nl.

Hoe kan ik bestellen?

In onze Sedumshop kun je eenvoudig je bestelling plaatsen wanneer je de stappen op de pagina 'Planning en voorbereiding' hebt doorlopen. Je weet dan namelijk precies of je dak geschikt is en hoeveel vierkante meter je nodig hebt.

Je kunt ervoor kiezen om het Sedumdak zelf aan te leggen of te laten aanleggen. In beide gevallen kun je kiezen uit drie pakketten: Sedumdak Basis, Sedumdak Bio of Sedumdak Easy.

Bevat een pakket alles wat ik nodig heb?

Jazeker! Niet voor niets zeggen wij 'Sedum op je dak met het grootste gemak!'. Wanneer je kiest voor één van onze pakketoplossingen dan hoef je bij de bestelling alleen maar na te denken over het aantal vierkante meters. Je ontvangt van ons alles wat nodig is om het dak aan te leggen.

Het enig dat je misschien los wilt bij bestellen zijn: bolroosters of bladvangers.

Kan ik de Sedumpakketten ook gebruiken als bodembedekker?

De pakketen zijn echt voor daken bedoeld maar je kunt Sedummat op rol bestellen. Dit is een uitstekende bodembedekker. Wij adviseren je wel om er anti-worteldoek onder te leggen zodat je geen onkruidgroei van onderaf krijgt.

Hoe snel kan er geleverd worden na invoeren bestelling?

Doorgaans is de levertijd voor de dakpakketten vier werkdagen en er wordt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag door een externe transporteur geleverd. Bestel je op maandag dan is de levering op vrijdag. Op maandag wordt er niet uitgeleverd.

De onderhoudsproducten worden de volgende werkdag als postpakket verzonden.

Onderhoud

Kan ik lopen op een Sedumdak?

Ja, je kunt af en toe lopen op je Sedumdak. Bijvoorbeeld om ramen te wassen of om onderhoud uit te voeren,

Hoe vaak heeft mijn Sedumdak onderhoud nodig?

Wij adviseren je om 1 tot 2 maal per jaar uw dak te controleren op kleine boompjes (ontkiemde aangewaaide boomzaden) en ongewenste gewassen. Verder is het belangrijk dat je ook de waterafvoer controleert op bijvoorbeeld bladresten wat kan leiden tot een verstopping.

Hoe vaak moet het Sedumdak bemest worden?

Bemest direct na de halfjaarlijkse controle en je bent verzekerd van een altijd prachtig mooi groen Sedumdak! Bemest niet met heet weer of in volle zon. Mest ter je uiteraard aan in onze Sedumshop. Het beste kun je het dak bemesten kort voor een regenbui. Buienradar kun je hier natuurlijk voor raadplegen.

Hoe behandel ik eventuele kale plekken?

In de Sedumshop vind je zogenaamde 'plug-ins'. Deze zijn bedoeld voor het vervangen van Sedum of het bijplanten in kaal geworden gedeelten van je Sedumdak.

Hoe vaak moet ik het Sedumdak water geven?

Een Sedumdak kan redelijk lang zonder water. Na droge periodes van twee tot drie weken zullen de blaadjes wat rood kleuren. Dit is een indicator dat het wenselijk is om te gaan sproeien. Maximaal twee keer per week en het liefst in de avonduren. Dit blijven doen tot de eerste serieuze regenbui zich weer heeft aangediend.

Er komen 'sprieten' uit het Sedum omhoog, moet ik iets doen?

Wanneer de sprieten eruit zien als onderstaande foto dan moet je niets doen want dat is het begin van de bloesem in het voorjaar. Wanneer de sprieten duidelijk herkenbaar zijn als gras, een jonge boom of onkruid dan dient dit verwijderd te worden.

Sprieten

Is er nog iets anders waar ik op moet letten?

Controleer regelmatig of het afvoersysteem nog functioneert. Verwijder eventueel ingewaaid blad. Het aantal controles is afhankelijk van het aanwezige groen in de omgeving van uw dak.

Biodiversiteit

Hoe hou ik vogels weg van mijn Sedumdak?

De biodiversiteit van je Sedumdak trekt ook veel vogels aan. Heel effectief is een glimmende CD ophangen aan een stokje. De wind beweegt de CD en de glinstering schrikt vogels af.

Bloeit een Sedumdak de hele zomer?

Ja! Sedum staat van mei tot september prachtig in bloei.

Is een Sedumdak bijen- en vlindervriendelijk?

Sedum is een voedselvoorziening voor nuttige insecten. Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders: sedum biedt nectar en stuifmeel.

Lopen katten graag op Sedumdaken?

We hebben het deze expert gevraagd. Zijn antwoord: "Lopen doe ik er niet graag op maar het ligt heerlijk!"

Kat op het Sedumdak

Overige vragen

Hoe zit het met Sedum en hooikoorts?

Een handige algemene vuistregel is dat bomen en struiken waarvan de bloeiwijzen bestoven worden door bijen, hommels en vlinders, dat zijn dus de bomen en struiken met gekleurde en geurende bloemen, hun stuifmeel of pollen in het algemeen niet afgeven aan de lucht. Alleen wanneer er te weinig bestuivers zijn, willen ook deze bomen en struiken hun pollen wel afgeven aan de lucht. (Bron: https://pollennieuws.nl/post/?permalink=hoe-hooikoortsvriendelijk-is-uw-tuin-20170614113707)

Insect-bestoven planten zijn minder allergeen dan anemophilous bomen en struiken in het algemeen. Deze planten voortbrengen kleurrijke bloesems aan de nijvere bestuivers aan te trekken. Hun pollen is plakkerig en verspreidt zich niet, zoals in het luchtruim. Onder de vaste planten zijn Heuchera, Sedum, Bleeding Heart, Montbretie, Cranesbill, Hydrangeas, Lenzrosen, Columbine, Mallows en Peonies aanbevolen voor mensen met allergieën (Bron: https://garden-landscape.com/)

Kunnen zonnepanelen op Sedumdak?

Ja, Sedumdaken zorgen er juist voor dat zonnepanelen minder warm worden. De opbrengst van de panelen kan hierdoor verhoogd worden. Het is wel verstandig om ongeveer 35 centimeter ruimte tussen het paneel en het Sedumdak aan te houden. Het Sedumdak krijgt dan voldoende lucht en licht om gezond te blijven.

Levering

Wat is de levertijd van een bestelling?

Doorgaans is de levertijd voor de dakpakketten vier werkdagen en er wordt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag door een externe transporteur geleverd. Bestel je op maandag dan is de levering op vrijdag.

De onderhoudsproducten worden de volgende werkdag als postpakket verzonden.

Hoe wordt het materiaal aangeleverd?

De pakketten worden op pallets door een externe transporteur aangeleverd. Onder normale omstandigheden kan het materiaal maximaal 24 uur op een pallet blijven liggen. Wij adviseren je wel om de vegetatiematten zo snel mogelijk na levering te verwerken. Bij felle zon is het aan te raden de pallets af te dekken.

Bij vorst wordt er niet geleverd.

Kan ik een tijdvenster voor de levering van de pakketten afspreken?

Helaas is het niet mogelijk om een afspraak te maken anders dan op welke dag er geleverd wordt. De vrachtwagens van de transporteur worden zo gunstig mogelijk beladen en proberen zo efficiënt mogelijk de routes te plannen. De meeste klanten laten de dag voordat ze aan de slag gaan de  materialen leveren en gebruiken de ze dag om alle voorbereidingen te treffen. Er wordt tussen 08.00 en 17.00 uur geleverd.

Waar wordt de pallet met het materiaal neergezet?

Waar mogelijk wordt de pallet op je oprit gezet of op straat zo dicht mogelijk bij je oprit/poort.

Zelf aanleggen

Welk dakpakket kan ik het beste kiezen?

Je keuze wordt door drie zaken bepaald. Het is ten eerste afhankelijk van het gewicht per vierkante meter dat jouw dak kan dragen. De tweede overweging of je kiest voor het gemak bij het leggen (Easy). Als derde overweging kun je, als je dak het aankan, kiezen voor de volledige organische variant (Bio).

Het Sedumdak Basis pakket heeft door de tussenlaag van steenwolvezels een hoog water opnemend vermogen (35 liter/m2) bij een laag gewicht per vierkante meter 45-50 kg. De vegetatielaag bestaat uit zes tot acht soorten Sedum.

Het Sedumdak Bio pakket bestaat uitsluitend uit organisch materiaal en heeft daardoor een iets lager water opnemend vermogen (25 liter/m2) bij een hoger gewicht per vierkante meter 80-85 kg. De vegetatielaag bestaat uit zes tot acht soorten Sedum.

Het Sedumdak Easy pakket bestaat uit kant-en-klare makkelijk te leggen 'tegels met daarin Sedumsubstraat en een vegetatielaag met zes tot acht soorten Sedum. Het water opnemend vermogen is (23 liter/ m2) bij een gewicht per vierkante meter van 50 kg.

Hoe lang ben ik bezig met aanleggen?

Het hangt natuurlijk heel erg af van de grootte van het dak, hoe goed bereikbaar het is en hoe handig jezelf bent. Er lastig om in te schatten dus. Wanneer je het ons laat doen proberen wij in ieder geval in één dag de klus te klaren.

Krijg ik ook subsidie als ik het zelf aanleg?

Er zijn behoorlijk wat gemeentes en waterschappen in Nederland die subsidie verstrekken voor de aanleg van Sedumdaken. Informeer ernaar bij jouw gemeente of kijk op onze website of jouw gemeente ertussen staat.

Heb ik ook garantie als ik het zelf aanleg?

Helaas kunnen wij geen garantie geven wanneer je zelf aan de slag gaat. Indien de garantie belangrijk voor je is dan kun je het beter aan laten leggen.

Laten aanleggen

Welk dakpakket kan ik het beste kiezen?

Je keuze wordt door drie zaken bepaald. Het is ten eerste afhankelijk van het gewicht per vierkante meter dat jouw dak kan dragen. De tweede overweging of je kiest voor het gemak bij het leggen (Easy of Tray). Als derde overweging kun je, als je dak het aankan, kiezen voor de volledige organische variant (Basis of Bio).

Het Sedumdak Basis pakket heeft door de tussenlaag van steenwolvezels een hoog water opnemend vermogen (35 liter/m2) bij een laag gewicht per vierkante meter 45-50 kg. De vegetatielaag bestaat uit zes tot acht soorten Sedum.

Het Sedumdak Easy pakket is een geïntegreerde oplossing van een steenwolvezel gevuld met substraat. Het water opnemend vermogen (17-23 liter/m2) bij een laag gewicht per vierkante meter 45-50 kg. De vegetatielaag bestaat uit zes tot acht soorten Sedum.

Het Sedumdak Bio pakket bestaat uitsluitend uit organisch materiaal en heeft daardoor een iets lager water opnemend vermogen (25 liter/m2) bij een hoger gewicht per vierkante meter 80-85 kg. De vegetatielaag bestaat uit zes tot acht soorten Sedum.

Het Sedumdak Tray pakket bestaat uit kant-en-klare makkelijk te leggen kunststof cassettes met daarin Sedumsubstraat en een vegetatielaag met zes tot acht soorten Sedum. Het water opnemend vermogen is (30 liter/ m2) bij een gewicht per vierkante meter van 80 kg.

Wat kost de aanleg?

Eigenlijk kost het jou alleen de moeite van het invullen van de offerte aanvraag en het serveren van een paar koppen koffie op de dag  dat we het dak komen aanleggen. Qua kosten moet je rekening houden met een vierkante meter prijs van € 59,95 per vierkante meter (inclusief materiaal) voor onze 'Standaard opbouw'. Kan je dak het aan en wil je minder vaak je dak water hoeven geven dan hebben wij nog onze 'Tray oplossing' (€ 69,95/m2) of 'Substraat oplossing' (€ 64,95/m2).

Hoe snel krijg ik mijn offerte?

Direct! Je kunt via onze webshop een orderplaatsen voor de aanleg van je dak maar je kunt de webshop ook gebruiken om jezelf een offerte toe te sturen per e-mail. Handig voor je subsidie aanvraag.

Let op! Dit alleen voor daken niet hoger dan de eerste etage en goed bereikbaar vanaf de weg. Voor daken die hier vanaf wijken kun je hier een offerte aanvragen. Je ontvangt dan binnen twee werkdagen een offerte op maat.

Hoe lang zijn jullie bezig met aanleggen?

Het hangt natuurlijk heel erg af van de grootte van het dak. Wij streven ernaar dat je Sedum op je dak krijgt in één dag. Je hoeft dus doorgaans maar één dag vrij te nemen. Indien wij verwachten langer bezig te zijn op basis jouw offerte-aanvraag dan geven wij dit van tevoren duidelijk aan.

Wanneer betaal ik het dak?

Na ontvangst van jouw offerte-aanvraag ontvangen je van ons een offerte die je online kunt bevestigen. Je mag dan meteen betalen of betalen nadat het dak gelegd is.

Krijg ik ook subsidie als ik het laat aanleggen?

Er zijn behoorlijk wat gemeentes in Nederland die subsidie verstrekken voor de aanleg van Sedum daken. Wanneer je bij ons een offerte aanvraagt dan controleren wij voor jou of er subsidie in jouw gemeente mogelijk is.

Over een grindrand

Waarom leg je een grindrand om de Sedum?

De grindrand rondom het Sedumdak heeft verschillende functies die bijna allemaal te maken hebben met een goede afvoer van het hemelwater. Als de Sedum helemaal tot aan de rand van het dak loopt dan kan het regenwater niet snel genoeg wegstromen en ontstaat er een kans op wateroverlast.

De grindrand werkt als filter die takjes en bladeren tegenhoudt. Hierdoor voorkom je dat deze vast komen te zitten in de hemelwaterafvoer of regenpijp.

Wanneer het gaat dooien na een vorstperiode wordt de grindrand voor een betere afvoer van het smeltwater omdat het zelf niet bevriest.

Bij dakkoepels en loodslabben voorkomt een grindrand vochtdoorslag.

 

Hoeveel grind heb ik nodig voor de grindstrook?

Om te bepalen hoeveel meter grindstrook je uit een zak van 20 kilo grind haalt, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden:

1. Dikte van de grindstrook: Hoe dik je de grindlaag wilt aanbrengen.
2. Breedte van de grindstrook: De breedte van de strook waar je het grind wilt aanbrengen.
3. Dichtheid van het grind: Het gewicht per volume-eenheid van het grind (meestal gegeven in kilogram per kubieke meter).

Stel dat je de volgende aannames hebt:
- De dikte van de grindlaag is 5 cm (0,05 meter).
- De breedte van de grindstrook is 10 cm (0,1 meter).
- De dichtheid van het grind is ongeveer 1600 kg/m³ (een gangbare waarde voor grind).

Bereken de benodigde hoeveelheid grind per meter grindstrook als volgt:

1. Volume van 1 meter grindstrook:
Volume = Lengte x Breedte x Dikte = 1 x 0,1 x 0,05  = 0,005 m3

2. Gewicht van grind per meter grindstrook:
Gewicht = Volume x Dichtheid  = 0,005 m3 x 1600 kg/m3 = 8kg

Nu weten we dat 1 meter grindstrook 8 kilo grind vereist. Een zak van 20 kilo grind kan dan worden berekend als:

3. Aantal meters grindstrook per zak:
Aantal meters = 20 kg / 8 kg/m = 2,5m

Dus, uit een zak van 20 kilo grind kun je een grindstrook van ongeveer 2,5 meter lang halen, bij een breedte van 10 cm en een dikte van 5 cm.

Staat je vraag er niet tussen?

Staat je vraag er niet bij? Geen enkel probleem, neem gerust contact met ons op per e-mail (info@sedumopjedak.nl) of telefoon (06-11914852) zodat wij alsnog je vragen kunnen beantwoorden en deze pagina kunnen verbeteren.

Subsidie

Subsidie in veel gemeenten

Check of jouw gemeente ook subsidie verstrekt.

Offerte

Direct offerte

Ontvang per kerende mail direct een offerte voor jouw subsidie aanvraag.

In 1 dag gelegd

In één dag gelegd!

Geniet ’s avonds al van jouw eigen Sedumdak!

Sedum op je dak met het grootse gemak!

Planning en voorbereiding

Reviews

De waardering van sedumopjedak.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 29 reviews.

Nieuwsbrief