pix

Is mijn dak geschikt voor Sedum?

Voor de groendak liefhebber op de foto is het antwoord simpel: nee, niet geschikt. Het zal iedereen direct duidelijk zijn dat het dunne golfplaten dak te dun is en het gewicht van een Sedumdak niet kan dragen. Helaas is het niet altijd zo duidelijk en de vraag ‘Is mijn dak geschikt voor Sedum?’ wordt ons daarom vaak gesteld.

De drie vragen over dakgeschiktheid

Wanneer je er over denkt op Sedum op je dak te leggen zijn er drie vragen die je jezelf moet stellen:

 1. Is het daktype geschikt voor een Sedumdak?
 2. Is mijn dak sterk genoeg voor een Sedumdak?
 3. Is de dakbedekking wel geschikt voor een Sedumdak?

Hulp hierbij of een advies hierover is uiteraard mogelijk wanneer je contact met ons opneemt.

1. Is mijn daktype geschikt voor een Sedumdak?

Er zijn altijd uitzonderingen te bedenken maar in principe kun je het volgende stellen:

Geschikt zijn:

 • Platte daken met een EPDM of bitumen bedekking
 • Schuine daken met een EPDM of bitumen bedekking met een hellingshoek tot 45 graden
 • Betondaken

Niet geschikt zijn:

 • Golfplaten daken
 • Zinken daken
 • Daken met dakpannen

2. Is mijn dak sterk genoeg voor een Sedumdak?

Dit is de belangrijkste vraag als je erover denkt om Sedum op je dak te leggen. Een gemiddeld Sedumdak heeft een nat gewicht dat ligt tussen de 75 en 85 kilo per vierkante meter. Zeg maar het gewicht van een volwassen persoon.

Een dak waar je op kunt staan niet altijd sterk genoeg.

Het gewicht van een Sedumdak druk permanent op je dak en heeft daarmee een langdurig effect op je dak. Dat is anders dan er een keer overheen lopen. Bedenk ook dat je als het Sedum op je dak ligt je er ook nog op wilt kunnen lopen voor onderhoud.

De aanwezigheid van vijf centimeter grind is een goede indicatie

Wanneer je grind op je dak hebt liggen dan betekent dit dat het dak hierop berekend is. Meet hoe dik de laag op je dak is. Op de meeste daken ligt een laag van vijf centimeter dik. Doorgerekend betekent dit 80 kilo per vierkante meter grond. Wanneer er water op het dak staat is de belasting dus nog hoger.  Is dit het geval dan kun je grindlaag verwijderen en kiezen voor een dak op basis van het Sedumdak Basis pakket of Sedumdak Easy pakket.

Grinddikte minder dan vijf centimeter?

Wanneer de grindlaag niet vijf maar vier centimeter dik is dan kun je nog kiezen voor onze lichtgewicht oplossing op basis van het Sedumdak Basis pakket. Neem in zulke gevallen even contact met ons op. Is de grindlaag dunner dan vier centimeter of heb je helemaal geen grind op het dak? Dan is het verstandig om vooraf bouwkundig advies in te winnen of een constructieberekening te laten maken.

3. Is de ondergrond wel geschikt voor een Sedumdak?

Uit de bovenstaande informatie kun je al afleiden de geschikte daken voor Sedumdak de volgende ondergrond of dakbedekking zijn:

 • beton
 • bitumen
 • EPDM

In de basis moet het dak uiteraard waterdicht zijn. In geval van bitumen en EPDM is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van de dakbedekking.

Beton

Mits goed aangelegd gaat een dak van gestort beton minimaal 100 jaar mee. Daarnaast is het meestal stevig genoeg voor de zwaardere Sedumdak oplossingen zoals Sedumdak Bio.

Bitumen

Bitumen daken hebben van zichzelf al een levensduur van 20 tot en met 30 jaar. Dit alles is afhankelijk van de gekozen materialen en kwaliteit, de gekozen dakconstructie en het onderhoud van het dak. Wanneer de dakbedekking ouder dan tien jaar is dan is het aan te raden om het heel goed controleren op beschadigingen en/of vervormingen (ribbeltjes of scheurtjes).

EPDM

EPDM dakbedekking heeft een levensduur van wel 50 jaar, wanneer je het op de juiste manier legt met de bijbehorende EPDM lijmen kan het zelfs wel 60 jaar meegaan.

Wil je het helemaal zeker weten?

Ben je niet helemaal zeker of je dak geschikt is voor het aanleggen van een groendak met Sedum? Op zich kunnen wij in 95% van de gevallen op basis van foto’s een goede inschatting maken. Wil je meer zekerheid? Maak dan een afspraak met Tom voor een technische schouw. Het bezoek duurt ongeveer een uur en geeft zekerheid over de geschiktheid van je dak.

Sedumdak uitkiezen?

Wil je een Sedumdak aanschaffen? Wij bieden verschillende oplossingen aan. Zowel voor zelf aanleggen als laten aanleggen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]