pix

Sedum op je dak de beste remedie tegen zomerhitte!

Keep it cool! Dit jaar is een extreem droog en warm jaar met een hoog aantal tropische dagen. Heerlijk voor de zonaanbidders maar het zorgt ook voor veel warmte in huis en met de gestegen energieprijzen wordt de airco nu vast minder vaak aangezet dan normaal. Ondanks de hitte. Wat is dan wijsheid? Hoe houd je het hoofd koel?

Grijs en zwart worden warmer dan groen!

Heb je op zo’n hete dag al eens met je blote voeten over asfalt of klinkers gelopen. Heet hé. Ik durf te wedden dat je snel een stuk gras hebt opgezocht. Veel koeler, toch?

Op je dak is het net zo. De bitumen laag op je platte dat of de dakpannen worden net zo warm als de bestrating van de weg of zelf warmer. Sedum op je dak brengt dezelfde verkoeling als het grasveld. Ook onder het dak.

Hete voeten

Keep it cool!

Een standaard bitumen dak kan in de zomer tot wel 75 graden opwarmen. Met Sedum op je dak verlaag je dat tot ca. 35 graden en dit heeft een gunstig effect op het binnenklimaat. Het effect is afhankelijk van het vochtgehalte van het Sedumdak. Hoe dikker het Sedumdak hoe groter de verkoeling. En hoe natter het Sedumdak, hoe groter de verkoeling. In de ruimte onder het dak kan het op warme dagen wel zo’n 6 tot 8 graden schelen. Merk je dat? Pak maar eens een krant en wapper er op 15 centimeter van je gezicht mee. Zo voelt 6 tot 8 graden verkoeling aan. Lekker toch?

Wapperen

Kun je in de zomer Sedum op je dak leggen?

Ja, we raden wel aan om de aangeleverde materialen te beschermen tegen direct zonlicht en eventueel vochtig te houden tot het moment dat het dak wordt aangelegd. Zijn er enkele dagen achter elkaar tropische temperaturen (30 graden en hoger) voorspelt dan stellen wij het leveren en aanleggen uit totdat het koeler wordt. Op koelere zomerdagen is het geen probleem.

Wat kost Sedum op je dak?

Er zijn twee dingen die de prijs bepalen, de keuze van het pakket en het antwoord op de vraag of je het aan laat leggen of dat je het zelf doet. Er zijn verschillende pakketten die ieder een eigen laagdikte hebben die zich weer in de mate van verkoeling laat vertalen.

Sedumdak Easy pakket is het makkelijkste pakket

Wanneer je zelf aan de slag gaat is het Sedumdak Easy pakket veruit het makkelijkste. Je hoeft geen zware rollen op het dak te tillen, alle lagen zijn geïntegreerd in de tray en de tray’s zijn gemakkelijk te snijden (met een gekarteld broodmes).

 

Sedumtray Easy
 

Als je besluit dit zelf te leggen dan kun je door de lengte en de breedte van het dak in te geven bij het Sedumdak Easy pakket en meteen zien wat het je gaat kosten. Heb je besteld? Download dan ook de ‘stap voor stap handleiding‘ en je kunt aan de slag! Koel toch?

En ja… check ook nog even of er subsidie mogelijk is voor jouw woonplaats.

Dus ‘keep it cool, en vergroen de boel!

Fijne zomer!

 

Tom Schipper

Tom Schipper

Sedumspecialist

Praat over groendaken of over Sedum en je hebt het over Tom. Veel van zijn kennis vind je terug op onze pagina met veel gestelde vragen want Tom heeft op dit terrein alle antwoorden. Al jaren kweekt hij Sedum, legt hij groene daken aan en onderhoudt ze. De door hem ontwikkelde speciale mest voor groendaken is legendarisch.

Wil je ons jouw Sedumdak laten aanleggen?

Wil je ook een Sedum laten aanleggen? Voor daken die vanaf de openbare weg goed bereikbaar zijn en niet hoger zijn dan de eerste etage bieden wij verschillende oplossingen aan. Klik op één van de opties, geef de lengte en breedte van je dak op en je ziet direct wat de totaalprijs voor de aanleg is. Voor de aanvoer van het materiaal komen hier alleen nog € 85,- transportkosten bij.

[wprevpro_usetemplate tid="1"]