pix

Sedumdakonderhoud voor het mooiste dak

Sedumdaken zijn de laatste jaren enorm populair geworden vanwege hun esthetische waarde en duurzame eigenschappen. Maar net als elk ander groendak vereist een Sedumdak ook regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat het er goed uitziet en zijn functie blijft vervullen.

Tweemaal per jaar is de beste frequentie

De klanten waar wij een onderhoudscontract hebben afgesloten bezoek wij twee maal per jaar om Sedumdakonderhoud op het dak te plegen en het dak te bemesten. De ervaring leert dat dit de beste frequentie is voor een mooi groendak en een lange levensduur ervan. Bijgaande foto’s zijn van een recente onderhoudsklus en is een mooi voorbeeld van een dak dat ook precies aan een onderhoudsbeurt toe was.

Wat gebeurt er tijdens het Sedumdakonderhoud?

Wanneer wij Sedumdakonderhoud uitvoeren dan komen de volgende zaken aan de orde:

  • We controleren op onkruid en mos: Hoewel Sedumplantjes goed bestand zijn tegen onkruid en mos, kan het toch voorkomen dat er wat begint te groeien op het dak. Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren en te verwijderen, omdat onkruid en mos de groei van de Sedumplantjes kunnen belemmeren.
  • Verwijderen bladeren en takken: Bladeren en takken die op het dak terechtkomen kunnen de groei van de sedumplantjes belemmeren en schade aanrichten aan het dakoppervlak.
  • Geven advies: Sedumplantjes hebben niet veel water nodig, maar bij aanhoudende droogte kan het nodig zijn om ze extra water te geven. Dit kun je het beste doen in de vroege ochtend of late avond, zodat het water niet direct verdampt.
  • Controleren de afvoeren: We kijken of de afvoer van het dak vrij blijft van bladeren en ander vuil, zodat het regenwater goed weg kan stromen. Een verstopte afvoer kan leiden tot wateroverlast en schade aan het dakoppervlak.
  • Bemesten het dak: Je Sedumdak dient 2 keer per jaar voorzien te worden van bemesting. De bemesting zorgt voor een gelijkmatige voorziening van voedingsstoffen, wat resulteert in gezonde en sterke beplanting.
  • Controlerenr op plagen en ziekten: Sedumplantjes zijn over het algemeen vrij resistent tegen plagen en ziekten, maar het is toch belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van aantasting.

Voorbeeld: een recente onderhoudsklus

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Wil je dat wij het onderhoud voor je doen?

Wil je dat wij het onderhoud voor je doen? Wij bieden verschillende onderhoudscontracten aan, afhankelijk van de grootte van het dak.
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]

Sedumdak onderhoud zelf doen

Een Sedumdak is onderhoudsarm. Toch kan het dak niet helemaal zonder onderhoud. Als je jouw Sedumdak lang mooi wilt houden kun je het beste twee keer per jaar ingewaaide onkruiden verwijderen en het dak bemesten.

Wees niet bang, om dit onderhoud uit te kunnen voeren kun je gerust over de Sedumbeplanting te lopen. De plantjes zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen.

Stap 1:

Dakinspectie

Inspecteer je Sedumdak minimaal 2 keer per jaar op ingewaaide onkruiden en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en het najaar. Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen sterk af ter bescherming van de biodiversiteit en het milieu.

Controleer daarnaast of het afvoersysteem nog functioneert. Verwijder eventueel ingewaaid blad. Het aantal controles is afhankelijk van het aanwezige groen in de omgeving van je Sedumdak.

Dak schoonmaken

Stap 2:

Bemesting

Je Sedumdak dient 2 keer per jaar voorzien te worden van bemesting. De beste periode voor het bemesten van je Sedumdak is eind april en begin september. De bemesting zorgt voor een gelijkmatige voorziening van voedingsstoffen, wat resulteert in gezonde en sterke beplanting. Voor het bemesten heb je ongeveer 40 gram Sedummest per vierkante meter nodig. Met 1 kilo kun je dus 25 vierkante meter bemesten.In onze Sedumshop bieden we verschillende verpakkingen aan:

Mestdoos

Stap 3:

Bewatering

Een goed geworteld Sedumdak vereist geen extra water. Alleen onder zeer droge omstandigheden is het noodzakelijk om het Sedumdak van water te voorzien. Denk hierbij aan aaneensluitende droge weken in de zomer. Sproei je dak als het langer dan anderhalve week extreem droog en warm is geweest.

Gieter