pix

Vliegreis of Sedumdak, hoe zoek jij verkoeling deze zomer?

Het vakantiegeld is binnen en je hebt iets te besteden. Wordt het een zonnige, groene bestemming? Bali, Thailand, Zuid Frankrijk of toch vakantie in eigen land want voor een warme, zonnige zomer hoef je tegenwoordig Nederland niet meer uit. Waarom zou je het niet besteden aan het vergroenen van je directe woonomgeving. Juist door de klimaatverandering misschien wel de slimste keuze op termijn. Er zijn namelijk veel goede redenen om te investeren in bijvoorbeeld een groendak met Sedum.

Vijf goede redenen voor een Sedumdak in de zomer:

1. Verkoeling en energiebesparing

Een groendak met Sedum fungeert als een natuurlijke isolator. Het beschermt je huis tegen extreme temperaturen inde zomer. Door je dak te bedekken met levende planten, worden zonnestralen geabsorbeerd en wordt warmteoverdracht verminderd. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van airconditioning in de zomer. Door energie te besparen, verminder je je ecologische voetafdruk en bespaar je geld op lange termijn.

2. Verbetering van de luchtkwaliteit

In stedelijke gebieden is luchtverontreiniging een toenemend probleem. Sedumdaken spelen een belangrijke rol bij het filteren van schadelijke stoffen en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Planten absorberen kooldioxide en stoten zuurstof uit, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Bovendien vangen Sedumdaken fijnstof op en verminderen ze de verspreiding van verontreinigende stoffen. Door te investeren in een Sedumdak draag je bij aan een schonere en frissere lucht voor jezelf en je buren.

3. Regenwateropvang

Niet alleen de zonuren zijn toegenomen maar ook stortbuien en overstromingen zijn de afgelopen jaren frequenter geworden. Een groendak met Sedum kan helpen bij het reguleren van de waterafvoer. Het absorbeert regenwater, vertraagt de waterstroom en voorkomt dat riolen overbelast raken. Door regenwater vast te houden en geleidelijk af te voeren, draagt een groendak bij aan een beter waterbeheer en vermindert het de kans op overstromingen. Bovendien filteren groendaken het regenwater en verminderen ze de belasting van het gemeentelijke rioolstelsel. Dit is ook de reden dat de meeste Waterschappen hier subsidie voor verstrekken.

4. Verhoging van biodiversiteit

Stedelijke gebieden bieden vaak beperkte ruimte voor planten en dieren om te gedijen. Met een Sedumdak kun je echter een mini-ecosysteem creëren en de biodiversiteit vergroten. Door verschillende soorten planten op je dak te laten groeien, bied je voedsel en schuilplaatsen voor vogels, vlinders en insecten. Het bevorderen van biodiversiteit draagt bij aan het herstel van natuurlijke evenwichten.

5. Verlagen van de omgevingstemperatuur

Een van de belangrijkste manieren waarop een groendak de omgevingstemperatuur beïnvloedt, is door het verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect. In stedelijke gebieden houden betonnen en asfalt oppervlakken warmte vast, waardoor de temperatuur stijgt. Groendaken daarentegen hebben een verkoelend effect doordat ze de zonnestralen absorberen en verdampingskoeling veroorzaken. De planten op het groendak verdampen water, waardoor warmte wordt afgevoerd en de omgevingstemperatuur wordt verlaagd.

Verkoeling in je eigen tuin dus! Je hoeft er niet voor naar verre oorden deze zomer. De vraag vliegreis of Sedumdak is dus snel beantwoord!

En o ja, je uitzicht veranderd natuurlijk ook enorm. Vergelijk het eerste en laatste plaatje hieronder maar eens. Een wereld van verschil. Daarbij gaan alle bovengenoemde voordelen op waarvan de verkoeling in de ruimte eronder het meeste zal opvallen.

Heb je nog meer vragen?

Uit alle vragen die wij in de praktijk krijgen voegen wij met regelmaat vragen toe aan onze pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag daar niet tussen bel ons dan gerust. Bellen mag sowieso altijd! We helpen je graag. 

Sedumdak uitkiezen?

Wil je een Sedumdak aanschaffen? Wij bieden verschillende oplossingen aan. Zowel voor zelf aanleggen als laten aanleggen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]