pix

Sedum op je bedrijfspand kent veel voordelen

Een groendak met Sedum op je bedrijfspand biedt talloze voordelen. Niet alleen draagt het bij aan een beter milieu en een groenere omgeving, het heeft ook financiële en esthetische voordelen. In deze blog bespreken we een aantal van deze voordelen.

Sedum op je bedrijfspand is duurzaam

Sedum op je bedrijfspand is een duurzame optie voor elk pand met een plat dak. Sedum is een vetplant die zeer goed bestand is tegen droogte en weinig onderhoud nodig heeft. Het Sedumdak beschermt de onderliggende dakbedekking en verlengt de levensduur ervan. Het Sedumdak beschermt niet alleen het dak, maar ook het gebouw eronder tegen weersinvloeden zoals hitte, kou, wind en regen. Dit leidt tot besparingen op de lange termijn omdat het de levensduur van het dak verlengt en daarmee dus kostenbesparend is op de lange termijn.

Een positief effect op het milieu

Een Sedumdak op je bedrijfspand heeft ook een positief effect op het milieu. Het draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, het vasthouden van regenwater en het verminderen van de hitte-eilanden in steden. Een Sedumdak biedt bovendien een natuurlijke habitat voor vogels, vlinders en insecten.

Kostenbesparend

Het aanleggen van een Sedumdak is aanvankelijk weliswaar een investering, maar het levert uiteindelijk besparingen op. Een Sedumdak biedt thermische isolatie en vermindert de behoefte aan airconditioning in de zomer. Dit verlaagt de energierekening. Bovendien helpt je Sedumdak bij het verminderen van de regenwaterafvoer omdat het Sedum dak het water opvangt en langer vasthoudt.

Je dakbedekking gaat langer mee

Het is uiteraard een beetje afhankelijk van de leeftijd van je dakbedekking maar Sedum op je dak kan de levensduur van je dakbedekking verdubbelen. Onder invloed van UV-licht ‘verouderd’ je dakbedekking. Door het af te dekken met Sedum bescherm je de dakbedekking tegen deze straling.

Nieuwe bitumineuze dakbedekking gaat normaal gesproken gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Een Sedumdak erop verdubbelt de levensduur, tot maximaal zo’n 40 à 50 jaar.

De levensduur van nieuwe EPDM-daken (dakrubber), dat zonder een Sedumdak normaal gesproken zo’n 60 jaar mee gaat, krijgt er door de beschermde werking van de Sedumlaag tegen UV-straling zo’n 30 jaar bij.

Het oog wil ook wat!

Een Sedumdak verbetert het uiterlijk van je bedrijfspand aanzienlijk. Het biedt een aantrekkelijk, groen dak dat bijdraagt aan de algemene uitstraling van het gebouw. Een groendak met Sedum helpt ook om de omgeving te verbeteren, aangezien groene ruimtes het welzijn van mensen en de luchtkwaliteit verbeteren.

Een groendak van 500 vierkante meter

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Wil je ook Sedum op je bedrijfspand laten aanleggen?

Wil je ook Sedum op je bedrijfspand laten aanleggen? Wij bieden verschillende oplossingen aan.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]

Sedumdak Basis

Voor het bovenstaande project ‘Sedum op je bedrijfspand’ is er gekozen voor het Sedumdak Basis pakket.

Kenmerken:

✅ Gewicht: 45-50kg/m2

✅ Buffering: 35 liter/m2

✅ Dakhelling: max. 15<sup>◦</sup>

✅ Dikte pakket: 6 -7 cm

Pakketsamenstelling:

Sedummat:

Sedummat in dit pakket is een kokosvezelmat met zes tot acht soorten Sedum. De mat kan eenvoudig worden uitgerold op een Sedumsubstraat bodem of een sedumsubstraatmat op vlakke en hellende daken (tot 25 graden).

 • Kant en klaar en afrolbaar;
 • Afmeting 2m x 0,6m;
 • Dikte 2-4 cm
 • Gekweekt met zes tot acht verschillende soorten Sedum;
 • Voor daken met een hellingshoek tot 25 graden;
 • Droog gewicht per vierkante meter 15 kilogram;
 • Verzadigd gewicht per vierkante meter 20 kilogram;
 • Bedekkingsgraad 95%.

Substraatrol 40mm

Substraatrol is een lichtgewicht substraat vervaardigd uit lange steenwolvezels en vormt daardoor een compact en stabiel geheel. De samenstelling is zo ontworpen dat het zorgt voor een uitstekende wateropname. Het is een lichtgewicht alternatief voor Sedumsubstraat en een goed groeimedium onder de Sedummat.

Drainagemat dun

De drainage mat is het fundament van de Sedumdakopbouw. Hij buffert water en laat overtollig water afvloeien. Tevens draagt deze laag bij aan een goede beluchting van de wortels van de Sedumplanten.

 • Op rol;
 • Dikte 11 mm;
 • Afmeting 110 x 90 cm;

Grind

Het grind kan worden toegepast om bijvoorbeeld een vegetatievrije zone te creëren. Tegen opstaand gevelwerk of om lichtkoepels. Tevens voorkomt het grind dat substraat en andere kleine materialen in de afvoer gaan zitten. Hiermee voorkomt het verstoppingen.

 • Korrelgrootte 16 – 32milimeter;
 • Gewicht circa 1,5 kilogram per vierkante meter;
 • Zak van 20 kilogram.

Aanleg:

In overleg wordt er een dag gepland voor de aanleg van het dak. In de meeste gevallen zorgen wij ervoor dat het dak in één dag wordt aangelegd.