pix

Sedum op je afdak

Deze blog illustreert mooi dat je nooit teveel materiaal voor je Sedumdak kunt bestellen. Er is altijd wel iets te bedenken rond het huis om het overgebleven materiaal voor te gebruiken. Echt: als ergens geldt beter teveel dan te weinig is het hier wel. In dit geval was er een vierkante meter Sedumdak Easy over. ‘Sedum op je afdakje’ was misschien een betere titel geweest 😉

Waarom Sedum zo geschikt is voor een afdak

Sedum is een plantensoort die perfect geschikt is voor kleine afdaken en daken met beperkte draagkracht. Sedum, ook wel bekend als vetkruid, is een succulent en heeft dikke, vlezige bladeren die water kunnen opslaan. Deze eigenschap maakt de plant zeer geschikt voor het overleven van droge periodes en omgevingen met weinig water.

Het hele jaar een groen afdak

Sedum is een winterharde plant en kan goed tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Dit maakt het ideaal voor gebruik op daken en afdaken. De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten. Het is ook een zeer veerkrachtige plant en kan goed tegen schade door wind, hagel en regen.

Regenwateropvang begint op kleine oppervlakten

Het planten van Sedum op een klein afdak kan ook helpen bij het verminderen van de hoeveelheid regenwater die het rioolsysteem binnendringt. Sedum heeft een zeer hoge absorptiesnelheid en kan helpen bij het vasthouden van regenwater en het verminderen van overstromingen en schade aan het milieu.

Je afdak gaat langer mee

Het planten van sedum op een klein afdak kan een geweldige manier zijn om de levensduur van het dak te verlengen. Het bitumen dak wordt namelijk niet langer blootgesteld aan direct zonlicht en verouderd daarom minder snel.

Sedum op je afdak is dus een absolute aanrader!

De aanleg:

Stap 1: Schoonmaken dak

Maak het dak vrij van vuil, afval of andere materialen Controleer of de dakbedekking niet beschadigd is, om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is.

Stap 2: Beschermdoek aanbrengen (optioneel)

Rol het beschermdoek tot de dakrand uit en knip het op maat. Zorg dat het doek goed op elkaar aansluit door middel van een kleine overlap. Knip bij de hemelwaterafvoer(en) een stuk uit de wortelwerende folie en beschermdoek. Bedek de hemelwaterafvoer(en) met een bladvanger, bolrooster of inspectieput.

Stap 3a: Eerste Sedumtray plaatsen

Plaats de eerste Sedumtray Easy op het dak. Begin in de hoek en houdt ongeveer 20 tot 30 centimeter afstand van de dakrand.

Stap 3b: Plaatsing overige trays

Bedek het hele dak met de Sedumtrays. Plaats de volgende Sedumtray Easy een kwartslag gedraaid tegen de vorige. Op die manier passen ze precies in elkaar.

Stap 3c: Op maat maken Sedumtrays

Wanneer het dak niet volledig te bedekken is met hele trays, kunnen ze op maat gezaagd worden met een gekarteld broodmes. Bepaal de juiste afmeting en zaag de tray door (doe dit nooit direct op de dakbedekking).

Stap 4: Grindrand aanbrengen

Stort het grind tussen het Sedumdak en de dakrand. De grindlaag kan aangevuld worden tot gelijke hoogte van de Sedumlaag.

Stap 5: Direct water geven

Bewater direct na aanleg het dak totdat de substraatrol volledig verzadigd is. Dit is noodzakelijk voor de doorworteling van de Sedummat in de onderliggende substraat laag. Bewater het Sedumdak regelmatig wanneer het dak wordt aangelegd in een droge periode.

Het eerste voorjaar:

Wil je ook een Sedumdak zelf aanleggen?

Wil je ook een Sedumdak zelf aanleggen? Wij bieden verschillende oplossingen aan.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]