pix

Waar komt Sedum vandaan?

We hopen uiteraard dat je het bij ons besteld maar kunnen ons goed voorstellen dat je iets meer wilt weten over de planten die je op je dak gaat leggen.

Sedumplanten staan ook bekend als verplanten

Sedum planten, ook wel bekend als vetplanten, zijn afkomstig uit verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het geslacht Sedum omvat meer dan 400 verschillende soorten en variëteiten, die allemaal behoren tot de familie Crassulaceae.

Sommige van de meest populaire Sedum planten komen oorspronkelijk uit Europa, zoals de Sedum spectabile (rozenkransje), die inheems is in de Kaukasus en delen van Turkije. Deze plant is nu echter wijdverspreid in tuinen over de hele wereld.

Andere Sedum soorten hebben hun oorsprong in Noord-Amerika, zoals de Sedum ternatum (boskruid). Deze plant groeit van nature in de oostelijke Verenigde Staten en wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen en langs paden.

Waarom is Sedum zo geschikt als dakbedekker?

Sedum planten zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden, en ze zijn populair vanwege hun sappige, vlezige bladeren en hun mooie bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, geel, wit en rood. Ze gedijen goed in goed doorlatende grond en hebben over het algemeen weinig water nodig, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor droge, zonnige gebieden.

Al met al zijn Sedum planten een prachtige en veelzijdige toevoeging aan elke tuin, en hun gevarieerde oorsprong draagt bij aan hun charme en aantrekkingskracht.

Is er ook oorspronkelijke Sedum uit Nederland?

Nederland heeft een aantal inheemse Sedum plantensoorten die van nature voorkomen in het land. Deze planten groeien voornamelijk op droge en rotsachtige bodems en zijn goed aangepast aan de Nederlandse klimatologische omstandigheden.

Sedum Acre

Een van de bekendste Nederlandse Sedum soorten is de Sedum Acre, ook wel bekend als muurpeper. Deze plant groeit in het wild op zonnige plekken en is te vinden langs rivieroevers en op kalkrijke bodems. De Sedum Acre heeft heldergroene bladeren en kleine, gele bloemen die in de zomer bloeien.

Sedum Album

Een andere inheemse Sedum soort is de Sedum Album, ook wel bekend als wit vetkruid. Deze plant heeft witte bloemen en groeit op droge, zanderige gronden en op kalksteen. Het blad van de Sedum album is sappig en vlezig en kan goed tegen droogte.

Sedum Telephium

De Sedum Telephium, ook wel bekend als hemelsleutel, is een Sedum soort die in het wild voorkomt in Nederland en ook veel wordt gebruikt in tuinen. Deze plant heeft groene bladeren en grote roze bloemen die in de nazomer bloeien.

De samenstelling van Sedummatten voor daken

De samenstelling van Sedummatten voor groendaken bestaat uit verschillende soorten Sedum planten en soms ook andere planten om meer biodiversiteit te creëren. De Sedummatten bevatten meestal 6 tot 8 soorten Sedum die geschikt is om in Nederland te gedijen. Dit betekent echter niet dat het exclusief uit inheemse soorten is samengesteld. Sedummatten zijn een duurzame en mooie optie voor groendaken en dragen bij aan een gezond ecosysteem en een beter milieu.

Goedgekweekte Sedum is mooi en duurzaam

Sedummatten worden vaak gebruikt op groendaken vanwege hun sierlijke uitstraling en eenvoudige onderhoud. Deze matten bestaan uit verschillende soorten Sedum planten die samen een dichte laag vormen en zo een groen en duurzaam dak creëren. Ze zijn populair vanwege hun eenvoudige onderhoud en duurzame karakter.

De Sedum planten hebben weinig water nodig en zijn bestand tegen extreme temperaturen. Bovendien dragen groendaken met Sedummatten bij aan de vermindering van hittestress in stedelijke gebieden en helpen ze bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Kies één van de drie kant-en klaar pakketten

Wij leveren je dan precies alle benodigdheden voor het aantal vierkante meters dat je besteld. Hoe gemakkelijk is dat!

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]