pix

Regenwateropvang maximaliseren met Sedumdak

Als Sedumdakspecialist vestigen wij graag de aandacht op een bijzonder indrukwekkende oplossing voor regenwateropvang: een Sedumdak op het dak van je parkeergarage. De foto’s in deze blog zijn van een door ons aangelegd Sedumdak op een parkeergarage in Veenendaal.

Deze innovatieve en duurzame stap van de eigenaar van de garage biedt nu niet alleen een esthetische upgrade, maar heeft ook zijn aanzienlijke voordelen op het gebied van regenwaterbeheer reeds bewezen. Lees hieronder de redenen waarom VVE”s en projectontwikkelaars het potentieel wat hierin zit ook serieus zouden moeten overwegen.

Het belang van regenwateropvang

Het beheer van regenwater wordt steeds crucialer in een wereld die wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Intense regenbuien en overstromingen worden frequenter, en dit heeft grote gevolgen voor stedelijke gebieden.

Regenwater moet niet alleen op een verantwoorde manier worden afgevoerd om overstromingen te voorkomen, maar het kan ook worden benut als een waardevolle hulpbron. Om deze reden ondersteunen de meeste waterschappen dit soort initiatieven met subsidie aangezien zijn een direct belang hebben bij een ontlasting van hemelwaterafvoer op piekmomenten.

Parkeergarage in Veenendaal met een Sedumdak

(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Eigenlijk is het een reusachtige regenton

Een parkeergarage met een Sedumdak fungeert eigenlijk als een enorme regenton die in staat is om aanzienlijke hoeveelheden regenwater vast te houden. In tegenstelling tot conventionele daken, die regenwater snel afvoeren naar het rioolstelsel, houdt een Sedumdak het water vast en geeft het geleidelijk af, waardoor overbelasting van het riool wordt voorkomen.

Naast het maximaliseren van de regenwateropvangcapaciteit biedt een Sedumdak op een parkeergarage tal van voordelen:

1. Waterbesparing

Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor bijvoorbeeld irrigatie, kunnen we het gebruik van kostbaar drinkwater verminderen, wat zowel de rekening als het milieu ten goede komt.

2. Vermindering van overstromingsrisico’s

Met de toenemende intensiteit van regenbuien is het verminderen van het risico op overstromingen van groot belang. Een Sedumdak vertraagt de afvoer van regenwater, waardoor het rioolsysteem niet wordt overbelast.

3. Verkoelingseffect

De vegetatie op een Sedumdak helpt bij het koelen van de omgeving. Dit is vooral waardevol in stedelijke gebieden waar hitte-eilanden een serieus probleem vormen.

4. Verlengde levensduur van de dakbedekking

Een Sedumdak beschermt de dakbedekking tegen de schadelijke effecten van UV-straling en temperatuurwisselingen, waardoor de levensduur van de dakbedekking aanzienlijk wordt verlengd.

5. Verhoogde biodiversiteit

Een Sedumdak biedt een nieuwe habitat voor verschillende planten- en diersoorten, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd.

Een serieuze overweging voor projectontwikkelaars en VVE’s

Het dak van iedere parkeergarage biedt een onbenut potentieel voor het implementeren van deze duurzame oplossing.

Als projectontwikkelaar zou je de toepassing in overweging moeten nemen bij de planning en ontwikkeling van nieuwe projecten. Niet alleen verbeter je hiermee de duurzaamheid van het project, maar het kan ook positieve aandacht ervoor genereren bij milieubewuste kopers en huurders.

Als beheerder van bestaande gebouwen en parkeergarages zou je de tijd moeten nemen om te evalueren of een Sedumdak een haalbare optie is voor jouw locatie. Het kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor de bewoners en tegelijkertijd helpen om de impact van hevige regenval te verminderen.

Een goed gesprek met het waterschap helpt hierbij mogelijk enorm aangezien zij er een direct belang bij hebben en het direct over een aanzienlijke regenwateropvang gaat.

Samenwerken aan een duurzame toekomst

Het implementeren van Sedumdaken op parkeergarages en andere gebouwen is een stap in de richting van een duurzamere en waterbestendige toekomst. Het is een investering die niet alleen ecologische voordelen biedt, maar ook economische voordelen door het verminderen van waterrekeningen en energiekosten.

Sedumopjedak staat klaar om je te begeleiden bij het plannen en aanleggen van een Sedumdak op jouw gebouw of parkeergarage. Laten we samenwerken aan een leefbaardere, duurzamere toekomst.

Opnamevermogen in liters van door Sedum op je dak gelegde daken sinds begin 2022

Drie pakketoplossingen met verschillende opvangcapaciteiten

Bekijk welke oplossingen er mogelijk zijn en aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie en een deskundig advies op maat.
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]