pix

Sedum op je Pipowagen

Als eigenaar van Cornelissen.Marketing beschik ik over een heel fijn thuiskantoor: een pipowagen achter in de tuin. Een heerlijk rustig plek om de gedachten de vrije loop te laten of eens een poosje door te kunnen halen op een bepaalde campagne. Alleen zomers was er een probleem. Het dak was bedekt met bitumen en met de zon hierop werd het binnen veel te warm.

Een Sedumdak beschermt tegen warmte

Online zoeken met Google leverde de volgende informatie over het belangrijkste voordeel op:
Een Sedumdak zorgt voor een koeler en aangenamer klimaat in de zomer. De planten in een Sedumdak absorberen zonlicht en werken zo als een airco van moeder natuur. Rondom een Sedumdak is de buitentemperatuur 3° C lager. 

Laten aanleggen in november

Het contact met Tom Schipper was er al en volgens hem was Sedum op je Pipowagen aanleggen in november geen enkel probleem. In één ochtend was de klus geklaard en lag het dak erop. Bijkomend voordeel was dat de isolatie ook andersom werkt. Het Sedumdak isoleert dusdanig dat de stookkosten afgelopen winter meteen al lager waren.

Ook de vogels uit de buurt blij

Het was meteen een drukte van belang op het dak. De vogels uit de buurt kwamen zich te goed doen en trokken gaten in de mooie Sedummat. Op advies van Tom direct een paar glimmende CD’s aan een stokje op het dak geplaatst. De vogels bleven weg en het dak kon zich gaan ontwikkelen.

Meteen prachtig in het voorjaar

Afgelopen voorjaar was bloeide het dak meteen prachtig. De kale plekken groeide bovendien snel dicht. Omdat er vanaf de aanleg een half jaar was verstreken hebben wij direct gehoor gegeven aan de tweede tip van Tom: mest ieder half jaar. We hebben er verder bijna geen omkijken naar gehad. In de twee extreem droge perioden hebben wij het dak water gegeven en het ligt er prachtig bij.

Sedum op je Pipowagen is dus een absolute aanrader!

De aanleg:

Het eerste voorjaar:

Het tweede voorjaar:

Het derde voorjaar:

Hoe maak je de rand?

Voor de rand is een dakrandprofiel gebruikt. Het kan worden gelijmd of (in dit geval) worden geschroefd.

Wil je ook een Sedumdak laten aanleggen?

Wil je ook een Sedum laten aanleggen? Voor daken die vanaf de openbare weg goed bereikbaar zijn en niet hoger zijn dan de eerste etage bieden wij verschillende oplossingen aan. Klik op één van de opties, geef de lengte en breedte van je dak op en je ziet direct wat de totaalprijs voor de aanleg is. Voor de aanvoer van het materiaal komen hier alleen nog € 85,- transportkosten bij.

Sedumdak Basis

Voor het bovenstaande project ‘Sedum op je Pipowagen’ is er gekozen voor het Sedumdak Basis pakket.

Kenmerken:

✅ Gewicht: 45-50kg/m2

✅ Buffering: 35 liter/m2

✅ Dakhelling: max. 15<sup>◦</sup>

✅ Dikte pakket: 6 -7 cm

Pakketsamenstelling:

Sedummat:

Sedummat in dit pakket is een kokosvezelmat met zes tot acht soorten Sedum. De mat kan eenvoudig worden uitgerold op een Sedumsubstraat bodem of een sedumsubstraatmat op vlakke en hellende daken (tot 25 graden).

 • Kant en klaar en afrolbaar;
 • Afmeting 2m x 0,6m;
 • Dikte 2-4 cm
 • Gekweekt met zes tot acht verschillende soorten Sedum;
 • Voor daken met een hellingshoek tot 25 graden;
 • Droog gewicht per vierkante meter 15 kilogram;
 • Verzadigd gewicht per vierkante meter 20 kilogram;
 • Bedekkingsgraad 95%.

Substraatrol 40mm

Substraatrol is een lichtgewicht substraat vervaardigd uit lange steenwolvezels en vormt daardoor een compact en stabiel geheel. De samenstelling is zo ontworpen dat het zorgt voor een uitstekende wateropname. Het is een lichtgewicht alternatief voor Sedumsubstraat en een goed groeimedium onder de Sedummat.

Drainagemat dun

De drainage mat is het fundament van de Sedumdakopbouw. Hij buffert water en laat overtollig water afvloeien. Tevens draagt deze laag bij aan een goede beluchting van de wortels van de Sedumplanten.

 • Op rol;
 • Dikte 11 mm;
 • Afmeting 110 x 90 cm;

Grind

Het grind kan worden toegepast om bijvoorbeeld een vegetatievrije zone te creëren. Tegen opstaand gevelwerk of om lichtkoepels. Tevens voorkomt het grind dat substraat en andere kleine materialen in de afvoer gaan zitten. Hiermee voorkomt het verstoppingen.

 • Korrelgrootte 16 – 32milimeter;
 • Gewicht circa 1,5 kilogram per vierkante meter;
 • Zak van 20 kilogram.

Aanleg:

In overleg wordt er een dag gepland voor de aanleg van het dak. In de meeste gevallen zorgen wij ervoor dat het dak in één dag wordt aangelegd.