pix

Sedumdak met zonnepanelen

Afgelopen week hebben wij in het kader van het buurtinitiatief in Culemborg de eerste twee daken onder handen genomen. Hierbij hebben wij een dak omgetoverd in een Sedumdak met zonnepanelen en dit brengt veel voordelen met zich mee.

Waarom Sedum en zonnepanelen een goede combi zijn

Het Sedumdak helpt om de omgevingstemperatuur te verlagen door het absorberen van zonlicht en het afgeven van vocht door verdamping, wat kan bijdragen aan de vermindering van het stedelijke hitte-eiland effect. Een lagere omgevingstemperatuur kan ook helpen om de temperatuur van de zonnepanelen te verlagen, wat kan resulteren in een lichte verhoging van het rendement.

Je panelen gaan langer mee

Bovendien helpt een Sedumdak met zonnepanelen om de levensduur van de panelen te verlengen door bescherming te bieden tegen weersinvloeden, zoals hagel, wind en extreme temperaturen. Dit draagt bij aan een langere levensduur van de panelen en resulteert uiteindelijk in een hogere energieopbrengst gedurende de levensduur van het systeem.

Verbetering van de brandwerendheid

Je Sedumdak zal met het huidige Nederlandse weer een groot deel van het jaar vochtig zijn, dankzij de water­bufferende werking. Met een Sedumdak breng je dus ook een extra brand­werende laag aan op je dak. Daarmee verminder je het risico op brandgevaar. Zelfs in tijden van droogte en hitte zit er relatief veel vocht in de bladeren. Met een sedumdak heb je een soort natuurlijke brand­werende deken op het dak dus.

Een groene boost!

Een algemeen voordeel van een Sedumdak is dat het de biodiversiteit vergroot. In combinatie met de zonnepanelen ontstaat er een klein ecosysteem. Door afwisseling tussen schaduw en volle zon zijn er verschillende temperaturen gedurende de dag. Op sommige delen zul je zelfs permanente schaduw hebben. Deze afwisselende omstandigheden zorgen voor een grote variëteit aan planten en dieren.

Buurtinitiatief Culemborg

In het kader van het buurtinitiatief Culemborg worden er verspreid over de stad op meerdere adressen een Sedumdak geplaatst. Wat begon met een voorlichtingsavond leidt er nu toe dat Culemborg van boven gezien een stuk groener gaat worden.

Vergroen samen met je buren en krijg subsidie!

Dit staat te lezen op de website van het Waterschap Rivierenland en hier wordt door de deelnemers gebruik van gemaakt. De hoogte van de subsidie die zij verstrekken is 20% of 50%. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van de wijk waarin je woont. Is je wijk maximaal ‘matig’ versteend? Dan krijg je 20% subsidie. Is je wijk intensiever versteend? Dan krijg je 50% subsidie. Wil je zien waar jouw wijk aanspraak op kan maken? Klik dan hier.

Zorg dat je er op tijd bij bent

Er zit dit jaar € 600.000,- in de pot van het Waterschap en op is op. De deelnemers aan het buurtinitiatief hebben eerst gekeken in welke categorie hun adres viel en vervolgens voor de twee clusters (20% en 50%) gezamenlijk de subsidie aangevraagd. Wanneer je namelijk de vierkante meters samenvoegt dan snijdt het mes aan twee kanten: je komt misschien in een hogere staffel op onze website en het Waterschap hoeft per categorie maar één aanvraag te beoordelen.

Aan de slag in Culemborg:

Hieronder een impressie van de eerste dag in Culemborg. We zijn nog wel even bezig om ook de andere daken te vergroenen. Spreek ons gerust aan als je ons bezig ziet wanneer je vragen hebt. Wij helpen je graag en hebben informatiemateriaal bij ons zodat je het eventueel ook met je buren kunt bespreken. 

Wil je ook Sedumdak om en rond je panelen?

Wil je ook Sedumdak om en rond je panelen? Wij bieden verschillende oplossingen aan. Zowel voor zelf aanleggen als laten aanleggen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]