pix

Sedumdak kopen?

Het aanleggen van een groendak met Sedum, ook wel bekend als een Sedumdak, is een populaire keuze geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Deze duurzame en esthetisch aantrekkelijke dakbedekking biedt talloze voordelen, zoals energiebesparing, waterretentie en het bevorderen van biodiversiteit. Als je overweegt om een Sedumdak aan te schaffen en aan te leggen, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen om een weloverwogen beslissing te nemen. Dus ga je een Sedumdak kopen bekijk dan hieronder de meest essentiële vragen en antwoorden voordat je stap maakt.

Vijf vragen:

1. Is mijn dak geschikt voor een groendak met Sedum?

Voordat je enthousiast begint met het kiezen van een Sedumdakoplossing, is het cruciaal om de geschiktheid van je dak te beoordelen. Zorg ervoor dat je dakconstructie de extra belasting van een groendak kan dragen. Er zijn altijd uitzonderingen te bedenken maar in principe zijn de volgende daken geschikt:

  • Platte daken met een EPDM of bitumen bedekking;
  • Schuine daken met een EPDM of bitumen bedekking met een hellingshoek tot 45 graden;
  • Betondaken.

Een gemiddeld Sedumdak heeft een nat gewicht dat ligt tussen de 75 en 85 kilo per vierkante meter. Zeg maar het gewicht van een volwassen persoon.

Het gewicht van een Sedumdak druk permanent op je dak en heeft daarmee een langdurig effect op je dak. Dat is anders dan er een keer overheen lopen. Bedenk ook dat je als het Sedum op je dak ligt je er ook nog op wilt kunnen lopen voor onderhoud.

Wanneer je grind op je dak hebt liggen dan betekent dit dat het dak hierop berekend is. Meet hoe dik de laag op je dak is. Op de meeste daken ligt een laag van vijf centimeter dik. Doorgerekend betekent dit 80 kilo per vierkante meter grond. Wanneer er water op het dak staat is de belasting dus nog hoger.

Is de grindlaag dunner dan vier centimeter of heb je helemaal geen grind op het dak? Dan is het verstandig om bouwkundig advies in te winnen of een constructieberekening te laten maken.

2. Welk type Sedumdak past bij het beste bij mijn behoeften?

Er zijn verschillende Sedumdak oplossingen mogelijk, elk met zijn eigen eigenschappen en voordelen. De meeste aanbieders bieden verschillende mogelijkheden die verschillen in laagopbouw, wat resulteert in een bepaald gewicht per vierkante meter of mogelijkheden op basis van complete trays die makkelijker te leggen en te verwijderen zijn (in het geval je er onder wilt kunnen kijken in het geval van lekkages).

Om het keuzeproces eenvoudig te houden biedt Sedumopjedak.nl drie oplossingen. Twee relatief lichte oplossingen die voor de meeste daken geschikt zijn en genoeg water opnemen om ervoor te zorgen dat het dak mooi blijft: Sedumdak Basis (matten/substraatmat: 45-50kg/m2) en Sedumdak Easy (trays: 50kg/m2). De zwaardere oplossing is Sedumdak Bio (matten/losse substraat: 80-85kg/m2).

3. Moet ik een professional inhuren of kan ik het zelf leggen?

Het installeren van een groendak is geen complex proces maar het kan toch de moeite waard zijn om een Sedumdak professional in te huren om ervoor te zorgen dat het dak correct gelegd wordt. Hierdoor heb je de zekerheid dat het Sedumdak kwalitatief aan je verwachting gaat voldoen.

Kies niet voor de eerste de beste maar vraag naar de ervaring en referenties van potentiële professional voordat je een beslissing neemt.

Als je ervoor kiest om het zelf te doen, zorg er dan voor dat je grondig onderzoek doet, de juiste instructies volgt en beschikt over de juiste gereedschappen en materialen.

4. Is er subsidie beschikbaar in mijn gemeente?

Bij een groot aantal gemeenten en waterschappen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanleggen van een groendak met Sedum. Zie het subsidieoverzicht elders op deze website. Voor de meeste beschreven gemeenten wordt ook een rekenvoorbeeld gegeven. Staat jouw gemeente er niet tussen? Kijk dan op: groenesubsidiewijzer.nl.

5. Met welke mate van onderhoud moet ik rekening houden?

Hoewel Sedum groendaken over het algemeen weinig onderhoud vergen, is regelmatige zorg nog steeds belangrijk om de optimale prestaties te behouden. Vraag naar het benodigde onderhoud, zoals inspecties, irrigatie en het verwijderen van onkruid. Zorg ervoor dat je begrijpt welke verantwoordelijkheden je hebt en of je het onderhoud zelf kunt uitvoeren of professionele hulp nodig hebt.

Zit je met nog meer vragen?

Naast de vijf belangrijkste vragen zijn er wellicht nog meer vragen die te voorschijn komen bij het plannen en aanschaffen van een Sedumdak. Uit alle vragen die wij in de praktijk krijgen voegen wij met regelmaat vragen toe aan onze pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag daar niet tussen bel ons dan gerust. We helpen je graag.

Sedumdak uitkiezen?

Wil je een Sedumdak aanschaffen? Wij bieden verschillende oplossingen aan. Zowel voor zelf aanleggen als laten aanleggen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]