pix

Olivijn grind vermindert CO2-uitstoot, verbetert waterafvoer en creëert een groen, duurzaam dak

Voor de echte liefhebber hebben we iets nieuws toegevoegd aan de website: olivijn grind. De eerste daken hebben wij er inmiddels mee gelegd (zie voorbeeldfoto’s in dit bericht). Olivijn kan toegepast worden als vervanger van het standaard grind waarmee een vegetatievrije zone rond de Sedum wordt gecreëerd. Een grindrand in het algemeen voorkomt dat substraat of ander klein materiaal in de hemelwaterafvoer terecht komt. Olivijn voegt hier echter nog iets aan toe.

Olivijn Grind: een groene geheimtip

Het groene geheimtip waar we het over hebben, is olivijn grind. Olivijn is een mineraal dat niet alleen duurzaam is en er fraai uitziet, maar het heeft de unieke eigenschap om CO2 uit de lucht te absorberen. Dit zou een reden kunnen zijn om te kiezen voor olivijn als geweldige aanvulling op je sedumdak.

Voorbeeld van een Sedumdak met olivijn grind

(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Vijf goede redenen om een olivijn grind aan je dak toe te voegen:

1. Koolstofvastlegging

Olivijn grind helpt bij het verminderen van de koolstofvoetafdruk van je gebouw. Wanneer het in contact komt met regenwater en CO2, reageert het mineraal en vormt het magnesiumcarbonaat, waarbij CO2 uit de lucht wordt verwijderd en opgeslagen.

2. Verbeterde waterafvoer

Olivijn grind heeft uitstekende waterdoorlatende eigenschappen. Het bevordert een gezonde afwatering op je sedumdak, wat essentieel is om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt en problemen veroorzaakt.

3. Langdurige schoonheid

Dankzij de duurzaamheid van olivijn grind behoudt je sedumdak zijn schoonheid en functionaliteit gedurende vele jaren. Het zal niet snel verslechteren en vereist weinig onderhoud.

4. Perfecte combinatie met Sedumplanten

Het groene uiterlijk van olivijn grind past perfect bij de natuurlijke uitstraling van sedumplanten. Samen creëren ze een harmonieus en esthetisch aantrekkelijk groendak.

5. Een goede stap in de richting van duurzaamheid

Door olivijn te gebruiken op je sedumdak, neem je een stap in de richting van duurzaamheid en milieubewustzijn. Je draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering en zorgt voor een groenere leefomgeving.

Hoe haalt olivijn CO2 uit de lucht?

Olivijn reageert snel met het CO2 in de lucht als het eraan wordt bloot. Vergruisd olivijn, grind dus, verweert hierdoor. Om de CO2 die 1 liter aardolie bij verbranding produceert uit de lucht te halen is iets minder dan 1 liter olivijn nodig, zeg maar een kilo. Wat er overblijft na de reactie zijn, afhankelijk van de samenstelling van het olivijn, magnesiumcarbonaat, siliciumoxide (zand) en ijzeroxide (bron: wikipedia).

Olivijn grind het duurzame alternatief

Het gebruik van olivijn op sedumdaken is niet alleen een slimme keuze voor het milieu, maar ook voor de esthetiek en duurzaamheid van je gebouw. Het is een innovatieve manier om groendaken nog groener te maken en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu te hebben.

We leveren het nog niet standaard bij onze pakketten maar je kunt bij het aanvragen van een offerte of het bestellen van één van onze pakketten aangeven dat je graag olivijn wilt hebben i.p.v. het standaard grind. De meerprijs van € 5,00 per vierkante meter is een duurzame investering!

Heb je nog meer vragen?

Uit alle vragen die wij in de praktijk krijgen voegen wij met regelmaat vragen toe aan onze pagina met veelgestelde vragen en aan onze kennisbank. Staat het antwoord op je vraag daar niet tussen bel ons dan gerust. Bellen mag sowieso altijd! We helpen je graag.

Olivijn grind los bestellen?

Olivijn doet het geweldig als randafwerking om je Sedumdak maar is net zo goed geschikt voor een grindpad door je tuin. Een kilo olivijn grind zet een kilo CO2 om! We bieden olivijn grind in zakken aan van 20kg. Neem wel een redelijke hoeveelheid af in verband met de transportkosten!

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_button-text theme=dark color=#FE008C show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=270px height=45px interval=5000 language=nld]